ALPBACHTAL SPECIALITIES & REGIONAL PRODUCTS

Regional Alpbachtal Products

Ein Paar genießt die Hüttenjause und einen Kaiserschmarrn am Wurmhof in Alpbach | © Alpbachtal Tourismus | shootandstyle Ein Paar genießt die Hüttenjause und einen Kaiserschmarrn am Wurmhof in Alpbach | © Alpbachtal Tourismus | shootandstyle

So schmeckt das Alpbachtal

Jeder Produzent im Alpbachtal hat seine eigene Spezialität auf Lager. Artgerechte Tierhaltung, kurze Wege und die Frische der Produkte garantieren Tirol pur und echten Geschmack. 

Was sind die typischen Produkte aus dem Alpbachtal?

Wo soll man da anfangen... Die Region hat enorm vieles zu bieten. Hier entdeckst du die ganze Vielfalt der regionalen Produkte aus dem Alpbachtal. Zu den Spezialitäten zählen sicherlich der prämierte Alpbachtaler Heumilchkäse, die süße Prügeltorte, herzhafter Speck, knackiges Obst und Gemüse, zartes Fleisch vom Tiroler Vieh und erfrischendes Bier aus heimischer Produktion.

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Alpbachtal Q

Ein Zeichen für Regionalität, Qualität und Herzlichkeit!

Heimische Produkte, die unseren strengen Qualitätsanforderungen entsprechen, erkennst du an der Kennzeichnung „Alpbachtal Q“.
Das Alpbachtaler Qualitätssiegel zeichnet Erzeugnisse von regionalen Produzenten und Bauern aus, die bei der Herstellung auf Saisonalität, traditionelles Handwerk und Veredelung setzen.

Für dich als Konsument:in ist es ein wichtiger Wegweiser beim Kauf von Produkten, die nach höchsten regionalen und nachhaltigen Standards hergestellt wurden.

Alpbachtal Regionale Qualität | © Alpbachtal Tourismus
Regionalität

Das Alpbachtal Q steht für…

  • Regionalität und Produktvielfalt aus dem Alpbachtal
  • Produktveredelung nach traditionellen Rezepten
  • Ehrlichkeit in der Kommunikation mit dem Kunden
  • Kennzeichnung der Produkte mit „Alpbachtal Q“
  • Information über die Produkte an den Konsumenten
  • das Achten auf saisonale Verfügbarkeit von Produkten
  • Herzlichkeit, Gastlichkeit, Kompetenz und Qualität

Cheese & dairy products

Creamy and delicate, it melts on the tongue. It has a spicy taste. And when you taste it on an alpine pasture, the pleasure is perfect. Alpbachtaler cheese is unique. The basis for this is created by the many farmers in the region with their natural product - the finest raw milk.

Nahaufnahme einer bestimmten Käsesorte der Alpbachtaler Heumilchkäserei in Reith i.A.  | © Alpbachtal Tourismus | shootandstyle Nahaufnahme einer bestimmten Käsesorte der Alpbachtaler Heumilchkäserei in Reith i.A.  | © Alpbachtal Tourismus | shootandstyle
Eine junge Frau schneidet ein Stück vom Käse ab, in der Käsetheke sind verschiedenste Sorten von Käse zu sehen | © Alpbachtal Tourismus Eine junge Frau schneidet ein Stück vom Käse ab, in der Käsetheke sind verschiedenste Sorten von Käse zu sehen | © Alpbachtal Tourismus
Auf diesem Bild zu sehen ist eine Nahaufnahme der Käsesorte Alpbachtaler Pfefferkäse, er ist in Stücken aufgeschnitten und ein paar Pfefferkörner liegen davor | © Alpbachtal Tourismus | shootandstyle Auf diesem Bild zu sehen ist eine Nahaufnahme der Käsesorte Alpbachtaler Pfefferkäse, er ist in Stücken aufgeschnitten und ein paar Pfefferkörner liegen davor | © Alpbachtal Tourismus | shootandstyle

I want cheese!

You don't have to climb mountains for a long time to get the best dairy products from the region. Whether butter, yoghurt, cheese, whey or milk: We in the Apbachtal have countless "Ab Hof Produzenten" (local farmers who produce their own products and sell them directly) and farm shops that sell the best from the finest alpine milk.

Our tip: Try it for yourself and let yourself be convinced by what is on offer on site. Our experts at the counters, alpine pastures, farms or in the shops will be happy to tell you which speciality of the house will melt in your mouth.

Sausage & bacon

Experience, conscientious processing, species-appropriate animal husbandry and sufficient time make the Alpbachtal sausage and bacon specialities a true pleasure.

If you want to try really good bacon, then Alpbachtal is the place to be. Here, bacon is prepared according to an old family recipe and smoked in the centuries-old Speckselche. You can see this for yourself when you visit the Hechahof bacon farmers. 

You will also be warmly welcomed by bacon farmer Peter Moser and his wife Annemarie and experience what species-appropriate animal husbandry looks like. The Moser family lives idyllically on the mountain with 90 pigs and 100 sheep, and you will get an idea of how much work and heart and soul goes into the production of their farm products. 

And not to forget our numerous butcher's shops and farm shops in the Alpbachtal. Some of them still remind us of childhood days when there was no question of mass-produced goods and the personality at the counter had expert knowledge of the finest pieces.

Auf diesem Bild sind viele verschiedene Sorten von Brot zu sehen  | © Bäckerei Sigwart Auf diesem Bild sind viele verschiedene Sorten von Brot zu sehen  | © Bäckerei Sigwart
Auf dem Bild sind mehrere fertig gebackene Laibe Brot auf einem Holzbrett zu sehen, im Hintergrund eine alte Holzbank | © Tirol Werbung Auf dem Bild sind mehrere fertig gebackene Laibe Brot auf einem Holzbrett zu sehen, im Hintergrund eine alte Holzbank | © Tirol Werbung
Ein großes Holzbrett mit vielen Leiben Brot wird gerade in den Ofen geschoben  | © Bäckerei Bathelt Ein großes Holzbrett mit vielen Leiben Brot wird gerade in den Ofen geschoben  | © Bäckerei Bathelt
OVEN-FRESH BREAD & BAKED GOODS IN THE ALPBACHtal

Traditional bakers & pastry shops

Genuinely handmade: quality, time and love of the craft are lived out in the region's traditional bakeries and confectioners. Traditional baker's and confectioner's craft is practised with a lot of passion and diligence.

When the last night owls gradually find their way to bed at 1 a.m., the master bakers in the Alpbachtal are already up again to start their day's work. And this diligence at an early hour pays off. Because you can taste handmade quality.

Our village and traditional bakers place great value on homemade baked goods. The assortment ranges from various types of brown and wholemeal bread to numerous white bread varieties. Sweet delicacies are also on offer. Genuine farmhouse bread is also available in the Alpbachtal. Here we have listed our traditional bakers and farm shops for you.

Familie Larch gerade beim Prügeltorten Schaubacken im Kaiserhaus in Brandenberg, beide lächeln in die Kamera, im Hintergrund der Gastgarten zu sehen  | © Alpbachtal Tourismus Familie Larch gerade beim Prügeltorten Schaubacken im Kaiserhaus in Brandenberg, beide lächeln in die Kamera, im Hintergrund der Gastgarten zu sehen  | © Alpbachtal Tourismus
Eine Frau rollt den befüllten Apfelstrudel zu einer Strudelform ein | © Tirol Werbung Eine Frau rollt den befüllten Apfelstrudel zu einer Strudelform ein | © Tirol Werbung
Eine Theke voller frischem Obst wie Blaubeeren, Himbeeren, Erdbeeren uvm. von Floberry in Reith i.A. | © Alpbachtal Tourismus
REGIONAL VITAMIN KICK

Fruit & vegetables from the Alpbachtal

You can enjoy colourful vitamin bombs in the most diverse variations. Whether pure, as a fruity spread or syrup - let the sweet fruits melt in your mouth.

Raspberries, strawberries, blueberries, blackberries and cherries grow near Matzenpark. You can pick the fruit yourself at the orchard in summer. It is the plantation Floberry of Naomi and Florian Hechenblaikner. The two make lacy jams, chutneys, liqueurs and much more from fresh fruit. If you are on your way to the Berglsteinersee, you can stop by the farm shop Bauernhof Kruckenhaus. You can take home homemade jams, liqueurs and much more at the self-service shop. Heiselere's farm shop in Radfeld is open three times a week and offers regional products. Stop by and let yourself be pampered.

Ein Mann erfrischt sich von der Hitze am eiskalten Brunnen  | © Alpbachtal Tourismus | Mathäus Gartner Ein Mann erfrischt sich von der Hitze am eiskalten Brunnen  | © Alpbachtal Tourismus | Mathäus Gartner
CRYSTAL CLEAR LIFE ESSENCE

Alpbachtaler mineral water

Mineral water is a one hundred percent natural product. These family-run businesses in the Alpbachtal produce excellent mineral water that has its origins in the Tyrolean mountains.

In Alpbachtal, mountains, lakes, cultural sights and authentic offers are all packed into a very small space. As rich as the offer is, as diverse is the element of water here.

Gurgling springs, crystal-clear mountain streams, roaring floods in the gorges and the warmest bathing lakes in Tyrol invite you to explore. The purest form of water, however, is that which is obtained directly from the natural spring. In the Alpbachtal there are two family-run businesses that use the purest, natural mineral water.

On its way from the first drop of rain to the spring, the water is purified and enriched with minerals from the surrounding rock. The Gruber private spring, located in Brixlegg, offers the "finest of water". Here, SilberQuelle products are made with natural mineral water. In Münster, the family-owned company Alpquell stands for the best quality and "the most natural Alpine mineral water". The natural Alpquell Alpine mineral water springs from the highest peak in the Zillertal Alps. 

Nothing may be added to the mineral water except carbonic acid. Its minerals come from nature. Both the SilberQuelle mineral water and the Alpquell mineral water each come from a different area of influence. Thus, the qualities and contents of each mineral water are different. The minerals contained must be declared on the label and are subject to strict legal regulations. This guarantees the high quality of Alpbachtaler mineral water, which is good for body, mind and soul.

TOP QUALITY WATER

Crystal Community Alpbach

Alpbach was named the first "Crystal Community of Austria" by the Seibersdorf Research Centre due to its excellent water quality.

Auf diesem Bild zu sehen ist eine Pfanne voller Gemüse, darauf ein Stück Schweinebraten, links daneben befindet sich noch ein kleiner Teller mit einem Speckknödel , mit Schnittlauch garniert  | © Alpbachtal Tourismus Auf diesem Bild zu sehen ist eine Pfanne voller Gemüse, darauf ein Stück Schweinebraten, links daneben befindet sich noch ein kleiner Teller mit einem Speckknödel , mit Schnittlauch garniert  | © Alpbachtal Tourismus
REGIONAL PRODUCTS DIRECT FROM THE PRODUCER

Regional meat

In Alpbachtal you can get first-class meat from beef, pork, veal & Co.

They still exist here: the old-established butcher's shops. Most of them are family businesses that have mastered their craft for generations. The butchers in the Alpbachtal get most of their products from their own production and from local farmers. In the counters you will find tasty and fresh meat, high-quality sausage and ham products, fine specialities for grilling and cooking as well as regional delicacies. Each of our butchers has its own speciality on offer.

Bierbrauer Jos Moser schenkt sich gerade ein Bier ein, von seiner Kristallbrauerei in Alpbach | © Alpbachtal Tourismus Bierbrauer Jos Moser schenkt sich gerade ein Bier ein, von seiner Kristallbrauerei in Alpbach | © Alpbachtal Tourismus
Eine ältere Bäuerin schenkt, in ein Schnapsstamperl einen Schnaps ein | © Alpbachtal Tourismus Eine ältere Bäuerin schenkt, in ein Schnapsstamperl einen Schnaps ein | © Alpbachtal Tourismus
ALPBACHTALER SCHNAPPS, CRAFT BEER & MUCH MORE.

Schnapps, beer, spirits

Distilling schnapps has a long tradition in Tyrol. In the Alpbachtal there are still many tradition-conscious businesses that produce the noble drop. Jos Moser conjures up his unique crystal beer from the Alpbach crystal water in his brewery - a craft beer of the highest quality. During a cosy schnapps tasting in the Alpengasthof Pinzgerhof you will receive interesting information about the brandies, the distillery and background knowledge about Kammerlander's noble brandies. The Kammerlander family is happy to organise a schnapps tasting including a snack by appointment.

Auf diesem Bild zu sehen, sind einige verschiedenen Hühnereier aus ihrem Stall | © Gerda Rebisch Auf diesem Bild zu sehen, sind einige verschiedenen Hühnereier aus ihrem Stall | © Gerda Rebisch

Eggs & egg products

Happy hens lay the best eggs. You can convince yourself of this in the Alpbachtal. Because here you can enjoy fresh products directly from the farm.

In Alpbachtal you can buy fresh eggs directly from the farm. Try the homemade egg noodles or the farm's own egg liqueur. Our producers know how to create really good taste. Because the secret lies in how the hens are kept. Happy hens simply lay the best eggs. In Alpbachtal you can get the best egg products directly from the farmers and their farm shops.

Ein weißer Teller, worauf eine Honigwabe liegt (aus der Honig rausläuft), links nebenbei liegt ein Honiglöffel aus Holz | © Tirol Werbung
OUR BUSY ALPBACHTAL BEES

Tyrolean honey

Honey not only tastes delicious, but also has an ancient tradition as a remedy. You can get the sweet gold of our busy little bees directly from the producer!